Τα νεύρα είναι οι ιστοί (ομάδα όμοιων κυττάρων, π.χ. νευρικών) που είναι υπεύθυνοι για την μεταφορά πληροφορίας – ερεθισμάτων – σε όλο το ανθρώπινο σώμα, Για να το πετύχουν αυτό, εκκρίνουν συγκεκριμένες χημικές ουσίες που ονομάζονται νευροδιαβιβαστές, διαφορετικούς για κάθε τύπο μηνύματος. Αυτοί με την σειρά τους μεταφράζονται σε ηλεκτρικά σήματα και διαδίδονται στο επόμενο κύτταρο. Με την παραπάνω διαδικασία, μεταδίδεται αυτούσιο το μήνυμα, από το ένα κύτταρο στο άλλο.

Μέχρι σήμερα, τα τεχνητά νεύρα δεν ήταν σε θέση να αναγνωρίσουν τους νευροδιαβιβαστές. Το μόνο που μπορούσαν να κάνουν ήταν να μεταδίδουν ηλεκτρικά σήματα. Τώρα, όμως, ερευνητές κατάφεραν να δημιουργήσουν ένα σύστημα το οποίο λειτουργεί ακριβώς όπως και ένα πραγματικό νεύρο. Αυτό το τεχνολογικά προηγμένο νεύρο δεν είναι απλά ικανό να μιμηθεί τα πραγματικά, αλλά μπορεί και να αλληλεπιδράσει με αυτά.

Στο στάδιο που βρίσκεται είναι αρκετά μεγάλο σε μέγεθος, αλλά οι επιστήμονες πιστεύουν ότι μπορεί να μειωθεί στο μέγεθος ενός φυσικού νεύρου. Τότε, θα είναι δυνατόν να αντικαταστήσουν χαλασμένους νευρώνες στο ανθρώπινο σώμα. Έτσι, θα μπορούσαν να γιατρευτούν παράλυτοι ή άνθρωποι με βλάβη στον εγκέφαλο. Ακόμα, να αντιμετωπιστούν νευρολογικές διαταραχές ή να δημιουργηθούν λειτουργικά προσθετικά μέλη.

Τεχνητά Νεύρα

Σε επόμενο στάδιο, οι ερευνητές σκοπεύουν να κάνουν την συσκευή τους να αναμεταδίδει ασύρματα τα μηνύματα, επιτυγχάνοντας ταχύτερη επικοινωνία και προσφέροντας νέες δυνατότητες. Σε σενάρια επιστημονικής φαντασίας, αυτή η επαναστατική τεχνολογία θα μπορούσε να διευρύνει τις ικανότητες του ανθρώπινου εγκεφάλου, αυξάνοντας την ταχύτητα επεξεργασίας πληροφοριών ή τον χώρο αποθήκευσης.

Η φύση πάντα ήταν αξιοθαύμαστη. Τα δημιουργήματά της είναι προϊόντα άριστης αρχιτεκτονικής, που αγγίζουν την τελειότητα. Ο τρόπος με τον οποίο λειτουργεί το περιβάλλον είναι πολύ πετυχημένος, με ιδιαίτερους και εκπληκτικούς μηχανισμούς. Για τον λόγο αυτό, ο άνθρωπος πολύ συχνά διαλέγει να μιμηθεί την φύση και σε συνδυασμό με την δημιουργικότητά του, να φτάσει σε νέα τεχνολογικά “θαύματα”. Μερικά παραδείγματα είναι τα αεροπλάνα, τα σπίτια (όπως τα δέντρα έχουν ρίζες έτσι και τα σπίτια θεμέλια) και τα υποβρύχια (συνδυασμός διάφορων θαλάσσιων οργανισμών). Η ανθρωπότητα έχει φτάσει πλέον σε σημείο όπου δεν μιμείται απλά την φύση, αλλά την αντιγράφει, με απώτερο σκοπό, τα δημιουργήματά της να ενσωματωθούν σε αυτή, όπως τα προαναφερθέντα τεχνητά νεύρα. Αυτός ο τρόπος έρευνας μπορεί να οδηγήσει σε ενδιαφέροντα μονοπάτια και οι καρποί αυτής να είναι προσιτοί ακόμα και στις δικές μας ημέρες.

Παρακάτω δείτε το βίντεο για περισσότερες πληροφορίες
Επιστημονική Επιμέλεια Άρθρου: Νίκος Αβραμίδης