Το BBC έκανε έρευνα με θέμα τις “καλύτερες” πόλεις του κόσμου. Οι πέντε πρώτες είναι: Σιγκαπούρη, Τόκιο, Περθ, Κοπεγχάγη και το Μονακό. Το παρακάτω άρθρο μιλάει για τις 2 Ευρωπαϊκές.

Πόλεις που αξίζει να ζεις

[td_text_with_title custom_title=”Μονακό”]Στην θέση νούμερο 5 βρίσκεται το Μονακό, είναι ένα μικρό πριγκιπάτο στη γαλλική Ριβιέρα περίπου 15 χιλιόμετρα ανατολικά της Νίκαιας. Ας ξεκινήσουμε με κάτι πολύ σπουδαίο που είναι ότι κατέχει το υψηλότερο προσδόκιμο ζωής που είναι 89,6 χρόνια. Έχει επίσης τη μεγαλύτερη συγκέντρωση εκατομμυριούχων και δισεκατομμυριούχων στον κόσμο. Ο μεγάλος πλούτος που έχει αυτή η πόλη-κράτος σημαίνει ότι οι πολίτες μπορούν να είναι και είναι στην κορυφή όσο αναφορά την υγειονομική περίθαλψη(στην 13η θέση στον κόσμο για το 2000 από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας). Ο Πρίγκιπας Αλβέρτος ο δεύτερος του Μονακό έχει ξεκινήσει μια σειρά από οικολογικές πρωτοβουλίες, όπως να δώσει στους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης ένα στόλο από ηλεκτρικά αυτοκίνητα.

Το Μονακό χωρίζεται σε τέσσερις περιοχές: στην ιστορική Πόλη του Μονακό, το λαμπερό Monte Carlo, το λιμάνι La Condamine και στη “νέα περιοχή” Fontvieille. Απέναντι από το λιμάνι, το Μόντε Κάρλο είναι εκεί όπου βρίσκεται το διάσημο καζίνο, μαζί με πολλά κτίρια και μεγάλα ξενοδοχεία. Νότια είναι το Fontvieille, είναι το νεότερο τμήμα της πόλης, όπου εκεί κτίστηκε το στάδιο(Louis II) της ομώνυμης ομάδας του Μονακό, αλλά και το ελικοδρόμιο του Μονακό. Το Fontvieille γίνεται ολοένα και πιο περιζήτητο, γιατί σε αντίθεση με τα άλλα μέρη του Μονακό προσφέρει μια γαλήνη και ηρεμία που δεν υπάρχει αλλού.

Επιπλέον, νέες κατασκευές είναι πολύ κοντά στη δημιουργία, όπως η L’Oiseau Bleu, μια πολυκατοικία στο La Condamine, αλλά και το Tour Odeon, ένα κτίριο 50 ορόφων, το οποίο θα είναι από τα ψηλότερα της Ευρώπης. Τα ακίνητα σε αυτές τις προνομιούχες περιοχές κοστίζουν μεταξύ 35.000 και 40.000 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο, ενώ οι τιμές στο Tour Odeon (αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Ιούλιο του 2014) είναι περίπου 70.000 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο.[/td_text_with_title]

[td_text_with_title custom_title=”Κοπεγχάγη”]Στην τέταρτη θέση βρίσκεται η πρωτεύουσα της Δανίας η οποία είναι στις κορυφές πολλών παγκόσμιων λιστών υγείας για τον “πολιτισμό ποδηλασίας” που έχει αλλά και για την μεγάλη μείωση των εκπομπών διοξειδίων του άνθρακα την τελευταία δεκαετία. Κάθε μέρα 50 % των πολιτών της Κοπεγχάγης χρησιμοποιούν το ποδήλατό τους για να πάνε στην δουλεία ή στο σχολείο, και υπάρχουν σχεδόν 400 χλμ. ποδηλατοδρόμων σε όλη την πόλη. Η γραμμή ποδηλάτων που διασχίζει την Dronning Louises (γέφυρα), είναι η πιο πολυσύχναστη ποδηλατογραμμή στον κόσμο, με 36.000 ποδηλάτες να την διασχίζουν καθημερινά. Όπου και να κοιτάξεις στην Κοπεγχάγη θα δεις ποδηλατόδρομους που συνδέουν όλες τις περιοχές της πόλης μεταξύ τους.

Οι τιμές των ακινήτων αυξάνονται σταθερά από το 2009, και το μέσο κόστος ενός ακινήτου δίκλινου σε αυτές τις περιοχές είναι περίπου 1,3 εκατομμύρια δανικές κορόνες δηλαδή 174,190.35 Ευρώ. Τώρα, για να νοικιάσει κανείς ένα παλιό διαμέρισμα θα χρειαστεί 60000 δανικές κορώνες δηλαδή γύρω στα 8 χιλιάρικα το χρόνο ενώ για ένα ανακαινισμένο διαμέρισμα θα χρειαστεί 13,5 χιλιάρικα το χρόνο.[/td_text_with_title]

Διαβάστε για τις υπόλοιπες Πόλεις που αξίζει να ζεις | part.1