Πόλεις που αξίζει να ζεις | μέρος 2ο

[td_text_with_title custom_title=”Περθ”]Συνεχίζοντας το προηγούμενο άρθρο με τις πόλεις που αξίζει να ζεις part. 1 στη τρίτη θέση βρίσκεται μία πόλη της Αυστραλίας: Το Perth

Κατατάχθηκε στο top 10 για τις πιο βιώσιμες πόλεις το 2013, είναι από τις πιο υγιής πόλεις της Αυστραλίας για τις γυναίκες. Σύμφωνα με το περιοδικό Australian Women’s Health, το Περθ είναι κοντά στην κορυφή της λίστας για την υγιεινή διατροφή, την ψυχική ευεξία, και την ιατρική περίθαλψη που προσφέρει.

Μεταξύ 1998 και 2009, ο αριθμός των ποδηλατών στο Περθ αυξήθηκε κατά 450%.

Το ζεστό κλίμα και οι κοντινές παραλίες του Ινδικού Ωκεανού δίνουν στους κατοίκους την δυνατότητα, να έχουν πρόσβαση σε πολλές υπαίθριες και αθλητικές δραστηριότητες.
Δυτικά του Central Business District της πόλης είναι μερικές από τις πιο όμορφες περιοχές όλης της Αυστραλίας. Η παραλία στην πλευρά του Cottesloe έχει παραμυθένια θέα ενώ, εσωτερικά είναι τα εύπορα βόρεια προάστια της Peppermint Grove που βρίσκονται κατά μήκος του ποταμού Swan, δημοφιλής για τις κορυφαίες σχολές που έχει.

Περίπου 20 χιλιόμετρα προς τα βόρεια, η παραλία της πόλης της Hillarys είναι το ιδανικό μέρος για να ζήσει μία οικογένεια, ενώ το ιστορικό λιμάνι της Fremantle προσφέρει μια εξωπραγματική γαλήνη. Το μέσο κόστος ενός ακινήτου δύο υπνοδωματίων στο Peppermint Grove είναι 921.000 ευρώ, ενώ το μέσο ενοίκιο είναι 450 ευρώ την εβδομάδα. Στην Cottesloe το μέσο κόστος είναι 550.000 ευρώ και το ενοίκιο είναι 470 ευρώ. Στην Hillarys και Freemantle, το μέσο κόστος είναι στα 400.000 ευρώ, ενώ το μέσο ενοίκιο είναι 380 ευρώ την εβδομάδα, αντίστοιχα.[/td_text_with_title]

[td_text_with_title custom_title=”Τόκιο”]Στην δεύτερη θέση βρίσκεται το πυκνοκατοικημένο Τόκιο.

Παρόλα αυτά δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα στις συγκοινωνίες διότι έχει τα καλύτερα μέσα μαζικής μεταφοράς στο κόσμο αφού 3 εκατομμύρια άνθρωποι τα χρησιμοποιούν καθημερινά. Χωρίς όμως αυτό να επηρεάζει την ατμόσφαιρα αφού έχει χαμηλότερες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα σχεδόν από κάθε άλλη πόλη σε ολόκληρη την Ασία.
Σύμφωνα με το περιοδικό Guardian (2012)

το Τόκιο είναι η δεύτερη πιο “υγιής πόλη” στον κόσμο

με το προσδόκιμο ζωής στην ιαπωνική πρωτεύουσα να είναι ένα από τα υψηλότερα, στα 84,19 χρόνια. Αυτό οφείλεται σε μια σειρά παραγόντων: όπως οι επενδύσεις στη δημόσια υγεία, οι ισχυροί οικογενειακοί και κοινωνικοί δεσμοί, η ιαπωνική παράδοση της υγιεινής, και η διατροφή με ρύζι, φρέσκα ψάρια και λαχανικά.
Η αγορά ακινήτων του Τόκιο και οι τιμές έχουν βρεθεί σε άνοδο από το 2013, ωθούμενη από την οικονομική πολιτική του πρωθυπουργού, καθώς και την επιτυχή προσπάθεια της πόλης για να φιλοξενήσει τους Ολυμπιακούς Αγώνες το 2020. Οι ξένοι όπως και οι ομογενείς συνήθως δεν αγοράζουν ακίνητα, αλλά επιλέγουν να νοικιάσουν. Πολλοί κοιτάζουν να ζήσουν στις περιοχές Azabu, Hiroo και Roppongi του Μινατό. Ο μέσος όρος ενοικίου για ένα διαμέρισμα τριών υπνοδωματίων σε αυτές τις περιοχές, κυμαίνεται από 1400 έως 3000 ευρώ το μήνα.[/td_text_with_title]

[td_text_with_title custom_title=”Σιγκαπούρη”]Η Σιγκαπούρη έχει μερικά από τα χαμηλότερα ποσοστά βρεφικής θνησιμότητας στον κόσμο και το υψηλότερο προσδόκιμο ζωής: 84,07 χρόνια, και βρίσκεται στο νούμερο τέσσερα στον κόσμο, σύμφωνα με το CIA World Factbook. Κατατάσσεται μεταξύ των πλέον πιο αποτελεσματικών συστημάτων ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης σε όλο τον κόσμο, έως και 80 % των κατοίκων χρησιμοποιούν το δημόσιο σύστημα υγείας.

Γενικά,

η Σιγκαπούρη είναι μια από τις καθαρότερες πόλεις του κόσμου

(αυστηροί νόμοι απαγορεύουν σχεδόν τα πάντα), και η κυβέρνηση έχει χρησιμοποιηθεί με επιτυχία την τιμολόγηση και χρέωση της κυκλοφοριακής συμφόρησης, για να μειώσει το ποσοστό της κυκλοφορίας των οχημάτων από το υψηλό σημείο που είχε στη δεκαετία του 1970. Το σύστημα μαζικής μεταφοράς της πόλης, SMRT, μεταφέρει πάνω από δύο εκατομμύρια επιβάτες κάθε μέρα.

Στο Garden City, υπάρχουν δεκάδες πάρκα, κήποι και μονοπάτια γύρω από το νησί. Για τους ποδηλάτες, δρομείς και περιπατητές, πρόκειται για έναν επίγειο παράδεισο, διότι όλα αυτά τα πάρκα συνδέονται μεταξύ τους, με περισσότερα από 200 χιλιόμετρα μονοπατιών.

Όπως και στο Τόκιο έτσι και στην Σιγκαπούρη οι ξένοι αλλά και οι ντόπιοι επιλέγουν να νοικιάσουν στεγη και η κυβέρνηση έχει θέσει επιπλέον φόρους, για να αποτρέψει τη φούσκα των ακινήτων. Πολλοί άνθρωποι θέλουν να ζήσουν σε κεντρικές συνοικίες κοντά στο Orchard Road, βόρεια του ποταμού της. Το μέσο ενοίκιο για ένα ακίνητο δύο υπνοδωματίων κοντά στο Orchard Road είναι περίπου 3000 με 3500 ευρώ τον μήνα.[/td_text_with_title]