Το Τατουάζ στην περίοδο των χρόνων
Τα τατουάζ πιθανών να πρωτοεμφανίστηκαν γύρω στο 5000 π.Χ. στην νεολιθική εποχή.
Το πρώτο τατουάζ ενδεχομένως να προήλθε από ατύχημα.
Κάποιος είχε μια πληγή και την έτριψε με βρώμικα χέρια από αιθάλη και τέφρα από την φωτιά και όταν η πληγή επουλώθηκε παρατήρησαν ότι ένα σημάδι έμεινε μόνιμα.
Από τότε μέχρι σήμερα τα τατουάζ έχουν υποστεί χιλιάδες παραλλαγές και έχουν γίνει ευρέως γνωστά. Παλαιότερα σε κάποια χωριά της Αφρικής τα τατουάζ στιγμάτιζαν τους δούλους ενώ στην φυλή των Μαόρι από την Νέα Ζηλανδία τατουάζ κατείχαν οι άνθρωποι ανωτέρων κοινωνικών τάξεων.
Υπάρχουν διάφοροι τύποι τατουάζ:
- Τα τατουάζ henna (χένα),
- τα μόνιμα μαύρα ή πολύχρωμα,
- τα ημιμόνιμα και
- τα λευκά τατουάζ.
[/td_text_with_title]
Compostion of Tattoo Pigments
Color Materials
Black Iron Oxide (Fe3O4)
Iron Oxide (FeO)
Carbon
Logwood
Φυσική μαύρη χρωστική είναι κατασκευασμένη από κρυστάλλους μαγνητίτη, σε σκόνη , το μαύρο από καύση των οστών(αιθάλη) και άμορφο άνθρακα από εκπυρσοκρότηση . Η Μαύρη χρωστική γίνεται συνήθως από Ινδικό μελάνι .
Το Logwood είναι ένα απόσταγμα από το Haematoxylon campechisnum, που ζει στην Κεντρική Αμερική και τις Δυτικές Ινδίες.
Color Materials
Brown Ochre
Καφέ ώχρα: αποτελείται από οξείδια( τριοξείδια) σιδήρου , αναμεμειγμένο με πηλό. Πρώτα παίρνουμε κιτρινωπή απόχρωση της ώχρας. Όταν αφυδατωθεί με Θέρμανση, μετατρέπεται σε ώχρα με μια κοκκινωπή απόχρωση.
Color Materials
Red Cinnabar (HgS)
Cadmium Red (CdSe)
Iron Oxide (Fe2O3)
Napthol-AS pigment
Η χρωστική από το οξείδιο του σιδήρου είναι επίσης γνωστή ως κοινή σκουριά. Οι χρωστικές από Κιννάβαρι και είναι ιδιαίτερα τοξικές. Τα κόκκινα Napthol συντίθενται από νάφθα. Αν και λιγότερες αντιδράσεις έχουν αναφερθεί με ΝΑΦΘΟΛΗΣ κόκκινο από τις άλλες χρωστικές ουσίες, όλα τα κόκκινα εγκυμονούν κινδύνους αλλεργικών ή άλλων αντιδράσεων .
Color Materials
Orange disazodiarylide and/or disazopyrazolone cadmium seleno-sulfide
Οι οργανικές σχηματίζονται από τη συμπύκνωση δύο μορίων (monoazo)- που περιέχουν ένα Αζωτο -. χρωστικής. Είναι μεγάλα μόρια, με καλή θερμική και χρωματική σταθερότητα.
Color Materials
Yellow Cadmium Yellow (CdS, CdZnS)
Ochres
Curcuma Yellow
Chrome Yellow (PbCrO4, often mixed with PbS)
disazodiarylide
Κάδμιο και ώχρα μπορούν να δώσουν αποχρώσεις κίτρινου , ενώ η φυτική χρωστική προέρχεται από φυτά της οικογένειας ginger: ( aka turmeric) ή (curcurmin). Η αντιδράσεις στο κίτρινο είναι συνηθισμένο φαινόμενο εν μέρει επειδή χρειάζεται περισσότερο χρώμα για πετύχουμε ένα λαμπερό χρώμα στο δέρμα.
Χρωμομολυβδοξείδια επίσης χρησιμοποιούνται με τοξικές επιδράσεις.
Color Materials
Green Chromium Oxide (Cr2O3), called Casalis Green or Anadomis
Green οξείδιο του χρωμίου που ονομάζεται Casalis κλπ,
Malachite [Cu2(CO3)(OH)2]
Ferrocyanides and Ferricyanides
Lead chromate Χρωμικός μόλυβδος
Monoazo pigment
Cu/Al phthalocyanine
Cu phthalocyanine φθαλοκυανίνη
Το πιο αδρανές υλικό είναι σκόνη από το ορυκτό Μαλαχίτη.
Τα πράσινα συνήθως προκύπτουν από πολλές αναμείξεις χρωστικών κίτρινου και κόκκινου (potassium ferrocyanide) με το πρωσικό μπλέ (ferric ferrocyanide) Σιδηροκυανιούχα και σιδηρικυανιούχα
Color Materials
Blue Azure Blue
Cobalt Blue
Cu-phthalocyanine
Μπλε χρωστικές από ορυκτά περιλαμβάνουν ανθρακικό χαλκό (αζουρίτης), νάτριο πυριτικό αργίλιο (λάπις ή λάζουλι ), ασβέστιο πυριτικό χαλκό (αιγυπτιακό μπλε), τα οξείδια του κοβαλτίου άλλα οξείδια αλουμινίου και οξείδιο του χρωμίου. Τα ασφαλέστερα μπλε και πράσινα είναι άλατα χαλκού, όπως χαλκός pthalocyanine. Ο Χαλκός pthalocyanine ως χρωστική ουσία έχει την έγκριση του FDA για χρήση σε βρέφη έπιπλα,τα παιχνίδια και φακούς επαφής. Οι χαλκοφόρες χρωστικές ουσίες είναι πολύ πιο σταθερές από ό, τι ασφαλείς είναι αυτές του κοβαλτίου, ή ουλτραμαρίνες.[/td_text_with_title]
Color Material
White Lead White (Lead Carbonate) Λευκό μολύβδου
Titanium dioxide (TiO2) Το διοξείδιο του τιτανίου
Barium Sulfate (BaSO4) Θειικό βάριο
Zinc Oxide
Λευκή χρωστική ουσία μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνη της ή να μετριάσει την ένταση των άλλων χρωστικών ουσιών. Τα Οξείδια του τιτανίου είναι τα περισσότερο ασφαλή, αδρανή των λευκών χρωστικών.
[/td_text_with_title]
Όταν το τατουάζ γίνεται ανυπόφορο
- Με λέιζερ: εκπέμπουν δέσμη φωτός διαφορετικού μήκους κύματος ανάλογα με τον τύπο τους και μπορούν να απορροφήσουν συγκεκριμένα χρώματα. Για ένα τατουάζ με πολλά χρώματα λοιπόν μπορεί να χρειαστούν 2 ή 3 διαφορετικά λέιζερ. Η διαδικασία απαιτεί πάντοτε μερικές επαναλήψεις- ανά μήνα περίπου- έως ότου φύγει εντελώς.
- Με δερμοαπόξεση: γίνεται αφού πρώτα προηγηθεί τοπική αναισθησία στην περιοχή. Με τη χρήση ενός ειδικού περιστροφικού ιατρικού μηχανήματος αφαιρούνται σταδιακά τμήμα τμήμα και επίπεδο επίπεδο οι στοιβάδες της χρωστικής που έχουν εμποτίσει το δέρμα. Η επέμβαση δεν πονά καθόλου και διαρκεί από 30-60 λεπτά ανάλογα με το μέγεθος του τατουάζ. Το τατουάζ αρχίζει και ξεθωριάζει από την πρώτη κιόλας ημέρα και φεύγει σταδιακά μέσα στους επόμενους μήνες. Τις επόμενες 2 ημέρες χρησιμοποιείται ένα ειδικό διάλυμα σαν μελάνι το οποίο προσροφά το υπόλοιπο χρώμα.
[/td_text_with_title]