Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι το φαγητό είναι ασφαλές να καταναλωθεί, αν  έχει πέσει στο πάτωμα και σηκωθεί μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα.

[td_text_with_title custom_title=”Ο «κανόνας των πέντε δευτερολέπτων»”]Ο «κανόνας των πέντε δευτερολέπτων» σχετίζεται με την ιδέα ότι αν τα τρόφιμα πέσουν στο πάτωμα, εξακολουθούν να είναι ασφαλή για κατανάλωση, εάν τα πάρουμε μέσα σε πέντε δευτερόλεπτα, επειδή δεν υπήρξε αρκετός χρόνος για τα βακτήρια να μεταφερθούν.

Αλλά είναι αλήθεια;[/td_text_with_title][td_text_with_title custom_title=”Η έρευνα του Πανεπιστημίου”]Για να εξεταστεί η θεωρία, οι ερευνητές στο Πανεπιστήμιο Aston του Birmingham πραγματοποίησαν μια σειρά πειραμάτων με τα οποία χωρίστηκαν τα τρόφιμα σε διαφορετικούς κατηγορίες  για να δούνε  αν ο χρόνος ήταν πράγματι ένας παράγοντας για το πόσα τα βακτήρια θα είχαν τα τρόφιμα.

Η ομάδα των επιστημόνων διαπίστωσε ότι συλλέγοντας την τροφή άμεσα ήταν πράγματι σχετικά καθαρή, υπήρχε ακόμα αυξημένος κίνδυνος μόλυνσης όταν τα έπαιρναν από το έδαφος.

Συμπέραναν επίσης ότι τα χαλιά ήταν η πιο καθαρή επιφάνεια, ενώ δάπεδα laminate και πλακάκια ήταν οι πιο βρόμικες επιφάνειες.

Η κατανάλωση τροφίμων που έπεσαν στο πάτωμα εξακολουθούσαν να εκτίθενται σε εστία μόλυνσης, δεδομένου ότι εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το ποια βακτήρια βρίσκονται στο πάτωμα εκείνη τη στιγμή, δήλωσε ο επικεφαλής της μελέτης καθηγητής Anthony.

Δείτε όμως στο παρακάτω βίντεο μια άλλη εξήγηση.[/td_text_with_title]