Πηδώντας από κορυφές βουνών, βράχων, από γέφυρες και ψηλά κτίρια, έστω κι με αλεξίπτωτο στην πλάτη, δεν μπορεί παρά να είναι μια άκρως επικίνδυνη πτώση. Οι καιρικές συνθήκες, η φορά του ανέμου αλλά και μια λάθος εκτίμηση του άλτη μπορεί να έχει ολέθρια αποτελέσματα. Αν και η εκπαίδευση των περισσότερων αθλητών που μετέχουν στο BASE Jumping τους επιτρέπει να έχουν μια ομαλή προσγείωση στο έδαφος, δεν είναι λίγες οι φορές που προσγειώθηκαν… ανώμαλα.

Το όνομα “BASE” επινοήθηκε από τον σκηνοθέτη Carl Boenish, τη σύζυγό του Jean Boenish, τον Phil Smith, και τον Phil Mayfield. Ο Carl Boenish ήταν ο καταλύτης πίσω από το σύγχρονο BASE jumping, και το 1978, γύρισε το πρώτο BASE Jump με τη χρήση αλεξίπτωτου ram-air. Οι αριθμοί BASE απονέμονται σε όσους έχουν κάνει τουλάχιστον ένα άλμα από κάθε μία από τις τέσσερις κατηγορίες (κτίρια, βουνά, γέφυρες και βράχους). Όταν ο Phil Smith και Phil Mayfield πήδηξαν μαζί από ένα ουρανοξύστη του Χιούστον στις 18 Ιανουαρίου του 1981, έγινε η πρώτη για την επίτευξη των αποκλειστικών αριθμούς BASE (BASE # 1 και # 2, αντίστοιχα).

Base-Jumping

Το παρακάτω βίντεο δημοιουργήθηκε από τον Ossie Khan ο οποίος είναι χρόνια base jumper και skydiver, και για μια περίοδο δύο ετών, γύρισε όλη την Ευρώπη και βρήκε τρομερές τοποθεσίες για base jumping. Αυτό που κάνει το βίντεο μαγικό, όμως, είναι ότι παίζεται σε αργή κίνηση, η οποία μας επιτρέπει να απολαμβάνουμε το μεγαλείο του κάθε τόπου, ενώ έχουμε την αίσθηση ότι το βιώνουμε και εμείς. Οι κύριες τοποθεσίες των βίντεο είναι το Eiger Mushroom της Ελβετίας, μία βάση 335 μέτρα στη Μέκκα. Ακόμα το Lauterbru, της Νορβηγίας και οι μαγευτικές πλαγιές του Annecy στη Γαλλία.

Base jumbing από το ψηλότερο κτήριο του κόσμου – Dubai

Base jumbing από κτήριο στην Kuala Lumpur

Base jumbing  – Nuclear Tower & USA Base Jumps

Base jumping Θανάσιμο άθλημα

Όσο εντυπωσιακές εικόνες κι αν είδαμε, η λίστα με τους ανθρώπους που δεν επέστρεψαν ποτέ πίσω είναι μεγάλη. Γιαυτό και το Base jumbing συγκαταλέγεται στα πιο θανάσιμα αθλήματα στον κόσμο.

Παρακάτω η λίστα με τους τολμηρούς που δεν επέστρεψαν ποτέ πίσω. R.I.P

WHEN WHO OBJECT WHERE CAUSE OF DEATH
2013 Mar 30 Ricki Wust Earth Nose 3, Lauterbrunnen, Switzerland Impact
2013 Mar 21 Kevin Morroun Earth Sweet Spot, Moab, Utah, USA Impact
2014 Mar 13 Sean Leary Earth Zion, Mount Kinesava, Utah, USA Impact
2014 Feb 8 Amber Bellows Earth Zion, Mount Kinesava, Utah, USA Impact
2014 Jan 25 Ash Cosgriff Earth Omega Tower, Victoria, Australia Impact
2014 Jan 25 Doctor David Stather Earth Grand Canyon, Arizona, USA Impact
2013 Nov 23 Daniel Moore Earth G Spot, Moab Utah, USA Impact
2013 Nov 07 Andreas Andy Pieper Earth Via Ferrata, Lauterbrunnen, Switzerland Impact
2013 Oct 08 Viktor Kovats Earth Black Dragon Wall, Zhangjiajie, China Impact/Trees
2013 Sep 19 Maxwell Bond Earth Yellow Ocean, Lauterbrunnen, Switzerland Impact/Electrocution

Περισσότερα για τους θανάτους εδώ και εδώ