Οι Coldplay  είναι ένα βρετανικό alternative rock συγκρότημα που δημιουργήθηκε στο Λονδίνο, το 1996 από τον τραγουδιστή Chris Martin και τον κιθαρίστα Jonny Buckland. Το συγκρότημα αποτελείται από τους Κρις Μάρτιν (Chris Martin, πρώτη φωνή, πλήκτρα, κιθάρα), Τζόνι Μπάκλαντ (Jonny Buckland πρώτη κιθάρα), Γκάι Μπέριμαν (Guy Berryman, μπάσο) και Γουίλ Τσάμπιον (Will Champion, ντραμς, φωνητικά και άλλα μουσικά όργανα).

Τα μέλη του συγκροτήματος γνωρίστηκαν όταν ήταν φοιτητές στο University College του Λονδίνου (UCL) το Σεπτέμβριο του 1996. Ο Μάρτιν και ο Μπάκλαντ ήταν τα αρχικά μέλη των Coldplay, οι οποίοι είχαν γνωριστεί στην εβδομάδα γνωριμίας του πανεπιστημίου. Πέρασαν το υπόλοιπο ακαδημαϊκό έτος, σχεδιάζοντας την δημιουργία ενός συγκροτήματος, το οποίο θα ονομαζόταν Pectoralz. Αργότερα, ένας συμμαθητής τους, ο Guy Berryman, έγινε μέλος του συγκροτήματος. Το 1997 το συγκρότημα μετονομάστηκε σε Starfish. Την ίδια χρονιά έδωσαν συναυλίες σε διάφορα μικρά κλαμπ στο Κάμντεν για να τραβήξουν την προσοχή διαφόρων μάνατζερ. Ο Μάρτιν προσέγγισε τον παλιό του συμμαθητή Φιλ Χάρβεϊ (Phil Harvey), ο οποίος ακολουθούσε κλασσικές σπουδές στο πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, και του ζήτησε να γίνει ο μάνατζερ του συγκροτήματος. Από εκείνη την μέρα, ο Φιλ θεωρείται το πέμπτο μέλος των Coldplay.

Το συγκρότημα ολοκληρώθηκε, όταν έγινε μέλος και ο Γουίλ Τσάμπιον, και ήταν έτοιμο για δράση. Ο Γουίλ μεγάλωσε παίζοντας πιάνο, κιθάρα, μπάσο και ιρλανδική φλογέρα και γρήγορα έμαθε ντραμς, παρόλο που δεν είχε προηγούμενη πείρα. Το συγκρότημα, τελικά, κράτησε το όνομα Coldplay, το οποίο πρότεινε ο Τιμ Κρόμπτον (Tim Crompton), ένας συμφοιτητής τους, ο οποίος χρησιμοποίησε, παλαιότερα, το όνομα αυτό για το συγκρότημά του. Coldplay

Oι “Coldplay” έγιναν ευρέως γνωστοί με την κυκλοφορία του σινγκλ τους Yellow. Ακολούθησε το πρώτο άλμπουμ τους με τίτλο Parachutes (2000), το οποίο ήταν υποψήφιο για το βραβείο Mercury. Το δεύτερο άλμπουμ του συγκροτήματος, A Rush of Blood to the Head (2002), πήρε πολύ καλές κριτικές αλλά και κέρδισε πολλά βραβεία, συμπεριλαμβανομένου του NME’s Album της Χρονιάς. Έχουν έρθει επίσης κορυφή του BBC Radio 2 μετά από δημοσκόπηση για το καλύτερο album όλων των εποχών.

Η επόμενη κυκλοφορία τους, X & Y, το καλύτερο σε πωλήσεις άλμπουμ σε όλο τον κόσμο το 2005, είχε και αυτό πολλά θετικά σχόλια, αν και μερικοί κριτικοί θεώρησαν ότι ήταν κατώτερο από τον προκάτοχό του. Το τέταρτό τους άλμπουμ Viva la Vida or Death and All His Friends που κυκλοφόρησε το 2008, με παραγωγό τον Μπράιαν Ίνο πήρε εξαιρετικές κριτικές και ήταν υποψήφιο για πολλά Βραβεία Γκράμι, τρία εκ των οποίων, τελικά, κέρδισε.

Στις 24 Οκτώβριο του 2011, κυκλοφόρησαν το πέμπτο άλμπουμ τους, Mylo Xyloto, το οποίο έλαβε καλά σχόλια, έφτασε στην κορυφή των charts σε πάνω από 34 χώρες, και ήταν best-seller ροκ άλμπουμ του Ηνωμένου Βασιλείου από το 2011. Στις 16 Μαΐου 2014, κυκλοφόρησαν το έκτο και νεότερο album τους, με τίτλο Ghost Stories. Οι “Coldplay” πούλησαν πάνω από 80.000.000 δίσκους σε όλο τον κόσμο! Τα δημοφιλέστερά τους τραγούδια είναι: Paradise, A Sky Full Of Stars, Magic, Viva La Vida, The Scientist και Clocks.Coldplay

Τα μέλη της μπάντας

GuyBerryman – μπάσο, φωνητικά, πλήκτρα, φυσαρμόνικα, κρουστά (1996-σήμερα)

JonnyBuckland – κιθάρα, δεύτερα φωνητικά, ακουστική κιθάρα, πλήκτρα, φυσαρμόνικα (1996-σήμερα)

Θα Champion – τύμπανα, φωνητικά, πιάνο, πληκτρολόγιο, καμπάνα, ακουστική κιθάρα (1996-σήμερα)

ChrisMartin – ​​πιάνο, κιθάρα, ακουστική κιθάρα, πληκτρολόγιο (1996-σήμερα)

Studio albums

 • Parachutes (2000)
 • A Rush of Blood to the Head (2002)
 • X&Y (2005)
 • Viva la Vida or Death and All His Friends (2008)
 • Mylo Xyloto (2011)
 • Ghost Stories (2014)

Περιοδείες

 • Parachutes Tour (2000–01)
 • A Rush of Blood to the Head Tour (2002–03)
 • Twisted Logic Tour (2005–07)
 • Viva la Vida Tour (2008–10)
 • Mylo Xyloto Tour (2011–12)