λειτουργικο συστημα

Σκοπεύετε να αγοράσετε καινούριο υπολογιστή και δεν ξέρετε ποιο λειτουργικό σύστημα είναι καταλληλότερο για εσάς; Σε αυτό το άρθρο θα δούμε ποιο από τα δύο πιο γνωστά λειτουργικά συστήματα (Windows, Mac OS X) είναι ιδανικό για κάθε περίσταση.

Λογικά θα ξέρετε πολλά περί το θέμα των Windows. Είναι το πιο γνωστό λειτουργικό σύστημα για φορητούς και σταθερούς υπολογιστές και παράλληλα προσφέρει τη μεγαλύτερη συμβατότητα με το υπάρχον λογισμικό (software) και υλικό (hardware). Τα Windows μπορούμε να τα βρούμε σε μεγάλο πλήθος προϊόντων, από φορητούς υπολογιστές των λίγων εκατοντάδων ευρώ μέχρι και σε υπολογιστές τελευταίας τεχνολογίας και κόστους μόλις λίγων χιλιάδων ευρώ.
Αν έχετε εξοικειωθεί με τα Windows τότε δεν έχετε να σκεφτείτε τίποτα άλλο παρά να χρησιμοποιήσετε αυτά.
Από την άλλη μεριά, τα Windows έχουν και κάποια μειονεκτήματα σε σχέση με τα άλλα λειτουργικά. Οι υπολογιστές που έχουν μέσα Windows περιέχουν και το λεγόμενο “bloatware“ το οποίο σε μικρό βαθμό βέβαια μειώνει την απόδοση του υπολογιστή σας χρησιμοποιώντας μεγαλύτερο μέρος της μνήμης RAM του υπολογιστή. Επίσης σε σύγκριση με τα Mac δεν είναι τόσο προσεγμένα στην κατασκευή τους.
Φυσικά αν νιώθετε άνετα με την χρήση των Windows, ή απλώς χρειάζεστε έναν σχετικά φθηνό υπολογιστή τότε τα WIndows είναι η καλύτερη επιλογή.Τα Mac στις μέρες μας είναι η καλύτερη επιλογή από ποτέ. Είτε σας αρέσουν τα Mac είτε όχι δεν μπορείτε να αρνηθείτε ότι η Apple έχει φτιάξει ένα απίστευτο υλικό (hardware). Στο λειτουργικό σύστημα Mac OS X οι εφαρμογές “τρέχουν” σε λειτουργία παραθύρου (Window Mode) σε αντίθεση με το σχετικά περίπλοκο σύστημα των Windows 8.
Αν είσαι διατεθειμένος να ξοδέψεις 1000 € – 1500 € για έναν φορητό υπολογιστή τότε είναι δύσκολο να μην διαλέξεις έναν Mac. Τα λάπτοπ της Apple ( MacBook Air, MacBook Pro ) προσφέρουν μεγάλη διάρκεια ζωής της μπαταρίας τους και απίστευτο σχεδιασμό.
Από την άλλη πλευρά όμως τα Mac δεν μπορούν να βρεθούν σε χαμηλότερο εύρος τιμών. Κάτι ιδιαίτερα δυσάρεστο για αυτούς που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να “αντέξουν” οικονομικά έναν Mac.